logo wereldvanmachines          Start       Contact

Uniden 760

Uniden 760 marifoon

Alle kanalen ontvangen

Een marifoon aan boord is altijd aan te raden.
Zelf heb ik alleen een handmarifoon omdat ik die om mijn nek wil hebben hangen.
Je weet nooit of je gaat zwemmen en dan is het handig om een mayday te kunnen doen wat anders lastig wordt.

Een handmarifoon heeft niet zo'n goede ontvangst en kan maar 1 kanaal tegelijk ontvangen. Dat komt omdat de wet voorschrijft dat de scanfunctie, die op vrijwel alle marifoons aanwezig is, niet gebruikt mag worden uit veiligheidsoverwegingen.
Het gaat zo ver dat de scanfunctie in de marifoon wordt geblokkeerd op het moment dat je de ATIS in je marifoon brandt.
Kortom, als ik op het IJsselmeer vaar heb ik kanaal 10 (binnenvaart) standby en hoor ik kanaal 16 (noodkanaal) en kanaal 1 (meldpost IJsselmeer) niet. Ook de waarschuwingen vanuit de Kustwacht op 23 en 83 blijven mij onbekend.
Een rare veiligheidsregel die de veiligheid niet ten goede komt vind ik.

Om de berichten toch te horen heb ik voor een paar tientjes een oude computerscanner gekocht en die op de boot ingebouwd. Ik kan nu het hele marifoonspectrum uitluisteren en niets ontgaat me meer. Zelfs de KNRM op 0 kan ik meeluisteren en hoor ik waar KNRM station Andijk heen blaast. En dat is best handig want blijf ik niet meer met de vraag zitten wat er aan de hand is.

Voor de ontvangst komt de antenne niet zo nauw, een draad van een meter of twee volstaat al. Tegenwoordig heb ik de scanner aan de AIS splitter hangen wat nog betere ontvangst geeft. Het hele gebied komt glashard door.
Meldpost IJsselmeer is daarop een uitzondering want op het westelijk IJsselmeer is hun signaal vaak erg brak. Ik zou er wat aan gaan doen als ik RWS zou zijn.

Ik kan iedereen aanraden een extra ontvanger bij te zetten. Is best leuk om te luisteren.

Radioscanner

Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".