logo wereldvanmachines          Start       Contact

NMEA naar USB isolator

NMEA naar USB isolator

Multipexer

NMEA naar USB isolator

Een NMEA isolator voor een paar centen

Voor de NMEA 0183 berichten uit bijvoorbeeld een AIS kan de bedrading niet zomaar aan een Raspberry Pi gehangen worden. Of aan een tablet of aan een laptop omdat het transport van de signalen te verschillend is.
De AIS werkt via de RS485 standaard en de data gaat over de twee lijnen A en B.
Als A positief is is de B negatief en vice versa.
Onze computers werken met data over 1 lijn, de RS232 standaard.
Daarnaast kan RS485 wel 12 volt zijn en de Rpi kan maximaal 5 volt aan.
RS485 is wel veel betrouwbaarder vooral in storingsrijke omgevingen en met afstanden over ruim een kilometer. Is ietwat overbodig voor een bootje van 8,25 meter.

Er moet dus wel een converter tussen. Niet alleen om de spanningen te transformeren maar ook om de twee apparaten van elkaar te isoleren. Wat je namelijk niet wil is dat er aardlussen ontstaan die de digitale poorten of USB opblaast. Liefst de converter gelijk op de USB poort want dan hoef je in OpenCPN alleen maar aan te geven welke USB poort de AIS is aangesloten. Zo'n converter kan je bij de botenshop kopen maar zet je wel gelijk 139 euro achteruit. Nou nou, voor dat geld kan ik ook mijn boot uit en in het water laten hijsen met een week op de kant erbij.

Kortom een goedkopere oplossing is gewenst. En daar zijn mijn Chinese vrienden weer. Voor maar liefst 1,65 euro en 1,50 verzendkosten bieden zij een RS485 converter aan. Gelijk zo'n converter besteld en de A en B lijn aangesloten op de A en B van de adapter en in een kuststof doosje. klaar was ik.
In OpenCPN de poort ingesteld en hoe mooi is dan het moment als de eerste gele pijlen in het scherm verschijnen.

Helaas is de isolatie van deze converter niet zo geweldig en soms ontstaan er toch aardlussen. Dat merk ik dan aan de scanner die stoort op 156.000 Mhz (kan 0) en vrijwel geen ontvangst meer geeft. Of dat nu aan de scanner ligt of aan de converter weet ik niet maar als ik de USB weer loskoppel heeft de scanner weer goede ontvangst.
Met een beetje zoeken blijkt dat een standaard seriële naar USB kabel ook werkt. En zowaar die kabel isoleert wel goed.
Dus de 'dure' converter eruit en een oude ser-usb kabel ingezet. Trouwens die kabels kosten bij Ali 49 cent. Hoe is het toch mogelijk.
Zo'n kabel heeft geen A en B maar wel een gnd en data lijn. De NMEA a of b aan de datalijn en werken. Makkelijker dan dit kunnen we het niet meer krijgen.

NMEA naar USB isolator   NMEA naar USB isolator

Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".