logo wereldvanmachines          Start       Contact

man overboord

mob in vest

bericht

Man Over Boord zender

Bij ongeveer elke uitruk van de KNRM krijg ik een Whatsapp'je van mijn dochter of ik wil reageren. Dan heeft ze via P2000 een melding op haar telefoon binnengekregen en is dan gelijk ongerust over die ouwe helemaal alleen op dat woeste IJsselmeer.
Gelukkig kan ik haar appen dat het goed gaat of dat ik gewoon thuis of aan het werk ben.
En als ik wel op het water ben en ik hoor een Kustwacht oproep dan stuur ik "toevallig" alvast een selfie dat ik goed ga. Dan is niemand ongerust als P2000 een melding maakt.
Maak je niet druk zeg ik dan, al weet ik dat mijn dochter ergens wel een punt heeft.

Natuurlijk denk ik er aan wat er gebeurt als ik van boord kukel.
Altijd en dan ook echt altijd heb ik een automatisch reddingsvest aan en als ik uit de kuip ga klik ik mijn lifeline vast aan de looplijn die van de boeg naar de kuip loopt.
En als het wat wilder is hang ik al in de kuip de portable marifoon om mijn nek met het idee dat ik dan in alle omstandigheden een kanaal 16 MayDay kan doen.

Maar als ik aan de andere kant van de reling bungel ben ik nog niet zomaar aan boord en als de Sophie op de automaat staat bij een goede wind zal ze lekker doorgaan. Nou probeer dan maar weer eens aan boord te komen of aandacht te trekken van een andere boot.

Recent was de KNRM van Andijk nabij de Kreupel aan het oefenen met een MOB device, welke weet ik niet maar dat ding deed het hartstikke goed. Op het OpenCPN scherm kwam duidelijk het alarm door in een rode markering. En het was ruim 5 kilometer van mijn huis af dus een behoorlijke dekking. Ik was onder de indruk.

Dat wil ik ook want als ik onverwacht van de boot val dan weet de Kustwacht, KNRM en omringende schepen meteen waar ik lig om gered te worden.
Direct maar een Ocean Signal MOB1 bij Sailspecials besteld. Al na drie dagen had ik het slimme apparaatje in huis en binnen 10 minuten zat ie in mijn zwemvest gemonteerd.

Eerlijk is eerlijk, het geeft wel een rustiger gevoel dat zo'n device in mijn vest zit.
En dat vindt mijn dochter ook :)


Update: En toen maakte ik een vals alarm!

Rustig varend vanaf Enkhuizen richting Andijk. De wind was weggevallen en ik besloot de boot wat te gaan opruimen en te controleren op lekkages of andere narigheid.
Omdat ik altijd mijn zwemvest aan heb is dat soms wat wringen in sommige ruimtes.
Als ik weer in de kuip sta zie ik op het OpenCPN scherm dat er een MOB alarm afgaat!
Neeeeh!! Tis ook nog in de buurt. Vlug waar is het want snel helpen.
En als ik dan goed kijk zie ik dat het op mijn eigen boot is. Ik ben het zelf!
Snel zwemvest uit en de de MOB opgezocht. Verdorie dat ding staat aan. Hoe kan dat nou weer. Waarschijnlijk gebeurt tijdens het opruimen. Eerst de MOB snel uitgezet en gelijk de Kustwacht gebeld. De mevrouw van de Kustwacht was erg vriendelijk en was blij dat ik gelijk belde.
Ze hadden inderdaad een melding gehad die al snel weg was. Ja dat was ik.
Na wat controlevragen en gegevens noteren wenste ze mij een goede vaart verder.
Pfoe, dat is wel erg lullig zo maar het positieve is dat het apparaat werkt. Rustig naar huis.
Maar nee hoor, daar hing de Rijkswaterstaat RWS77 al achter me en bleef daar wat ronddobberen en toen ze overtuigd waren dat het goed ging zijn ze na kort oplopen omgedraaid.
Bedankt voor de goede zorgen en ik voelde me echt een badgast op een huurboot...

MOB alarm  Rijkswaterstaat RWS77 

Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".