logo wereldvanmachines          Start       ContactTGSL Metaal Detector met VDI zelf maken

Jaren geleden was ik in het bezit van een super de luxe metaal detector Whites DFX model versie weet ik veel. Met dit ding kon je niets missen, geen goud en zilver blijft liggen. Tenminste, dat is wat de leverancier en dealer beloofde. Het had een digitaal scherm (voor die tijd heel modern) en allerlei instellingen waarvan waarschijnlijk niemand wist wat het was en of het eigenlijk wel werkte. Uren ben ik met dit ding bezig geweest. In weer en wind liep ik langs wegen en over weilanden. Alles wat ik vond was troep. Heel veel troep. En nog veel meer valse signalen. En ik begon met te ergeren aan dat ding. Ongetwijfeld deed ik iets verkeerds of had ik iets niet goed ingesteld. Erg teleurstellend allemaal. Dit is geen hobby voor mij. Na 6 maanden op Marktplaats met dat ding en met 200 gulden verlies weer van de hand gedaan. Snel vergeten.


Trigger
Ergens in 2012 kwam ik op het forum Geotech terecht die met metaaldetectors te maken heeft. Ik zocht wat anders maar bleef hangen. Op dat forum waren allemaal interessante projecten bezig. De mensen, voornamelijk oostblokkers, bouwden hun eigen metaaldetectors. Eigenlijk bouwde ze fabrieksmodellen na en die verbeterde ze dan ook nog. En de mensen hielpen elkaar met problemen. Ze beweerden zelfs dat hun detectors beter waren dan de fabrieksmodellen en niet meer kosten dan 100 euro. Het wordt steeds leuker!

De meeste modellen waren wat oudere analoge modellen. Natuurlijk ook met VDI schermen maar die software was alleen te koop. Ofwel, gratis als ze kunnen stelen maar als ze zelf iets maken dan moet er betaald worden... hmmm.. Typisch oostblok.
VDI is een schaalverdeling om metaalsoorten te identificeren. Erg handig als je op zoek bent naar iets speciaals of om te zien wat er ligt. Maar goed, de software werd niet gratis gedeeld en de bouwers hielden het heel erg geheim. Heel irritant. Dan denk ik, als jullie het kunnen dan moet een ander het ook kunnen. Een nieuw project werd geboren.

Avonden werden besteed om te leren hoe een metaaldetector werkt en wat de geheimen zijn in die techniek. Dat viel erg mee die geheimen.. Als je zoekt naar "Eddy current effect" dan weet je alles. Om heel kort te gaan. Een metaaldetector maakt een ring van radiogolven. Metaal wat in die ring komt reflecteert die golven. De detector ontvangt dat doet wat metingen en geeft een piep.


Even iets over 100 euro en 1000 euro detectors
Sommige mensen, en dan vooral de fabrikanten, willen je laten denken dat een detector een wetenschappelijk high tech apparaat is. Andere mensen, voornamelijk de wetenschappers, zeggen dat aan de huidige detector technologie niet veel meer te verbeteren valt. Het blijft uiteindelijk het ontvangen van het gereflecteerd signaal en meten van de faseverschuiving die daarbij optreedt. Het Eddy current effect. En alle detectors zijn hetzelfde opgebouwd. Een spoel, een zender, een ontvanger, een signalering. Er zijn drie manieren waarop metaaldetectoren werken. Ik koos voor de VLF methode.

Laten we eerlijk blijven. Hoewel de werking van alle detectoren in de basis hetzelfde is, wordt de detectiediepte beperkt door de aarde. Discriminatie (selectie tussen metaalsoorten) gebeurt allemaal op dezelfde manier. Analoog of digitaal maakt niet uit. Het is gebaseerd op de wet dat elke metaalsoort een andere faseverschuiving teruggeeft in het gereflecteerde signaal. Door bepaalde fases te filteren heb je discriminatie. Je hoort het of je hoort het niet. Niks moeilijks aan.
Hetzelfde voor gevoeligheid. Met meer zendvermogen gaat het niet dieper maar wordt het signaal juist harder gereflecteerd. En dat geeft meer storing en helpt dus niet. Versterking van ontvangst werkt ook niet, je ontvangt meer storing. De beperking van de natuur.
Een goed uitgebalanceerde detector ziet een munt op zo'n 30cm in de lucht. Geldt voor de analoge maar ook voor de digitale detectoren. Als iemand beweert meer dan 40 cm of een meter te halen geloof het maar niet. Het kan domweg niet vanwege de beperking van de natuur.

Waar zit dan het verschil? Natuurlijk moet de techniek goed zijn. De spoel moet uitgebalanceerd zijn en de elektronica stabiel en storingvrij. Het verschil zit in de presentatie en de bling bling en de sales. Dus wat doen de fabrikanten. Die zetten een LCD scherm op de detector, laten hele moeilijke getallen of bewegende grafieken zien. Tenslotte een partij geluid alsof er honderd mobieltjes af gaan. En noemen het dan ook gelijk ook maar een professionele detector die het signaal digitaal verwerkt volgens moderne ruimtevaarttechnologie met geheime software routines waar jaren aan gewerkt is. Voor dit soort apparaten betaalt de consument heel graag meer dan 1000 euro. Zo werkt dat in de verkoop.

Ik overdrijf bewust een beetje. Natuurlijk zijn er verschillen. Een goed apparaat van een gedegen merk is wel even iets anders dan een speelgoed ding uit de bouwmarkt. Eerlijk is eerlijk.

Laat ik eens kijken of ik voor 100 euro een 1000 euro machine kan maken. (het antwoord is nee verklap ik alvast maar ik was heel dichtbij..)

Bouwpakket
Toen ik overtuigd was dat de uitdaging mogelijk was heb ik een kit gekocht. Veel gebruikt op het forum is TGSL detector kit from Silverdog dus de keus was snel gemaakt. Al na een paar dagen lag het bouwpakket in de brievenbus en kon ik beginnen. Het bouwpakket bevatte een prachtige printplaat en alle onderdelen die erop gesoldeerd moest worden. En dat voor 30 euro. Onvoorstelbaar.

Omdat de tekening zeer duidelijk was ben ik maar meteen begonnen met solderen. Dit nam ongeveer twee uur in beslag en was leuk om te doen. Advies is wel om het forum eens te raadplegen om wat tips en truuks op te halen. Ook bij problemen met deze kit zijn de oplossingen beschreven. Best handig dus.


Maken van de zoekspoel
Naast het bouwpakket is er nog wat meer nodig om een metaaldetector te maken. Belangrijk is de zoekspoel. Deze dingen kan je zelf maken, wat ik ook deed. Elke detector gebruikt zo zijn eigen zoekfrequentie en daar hoort ook een passende spoel bij.
Op het internet is veel informatie aanwezig over wat voor spoel je moet hebben. Heel handig is de pagina op de treasurefinder website. Daar wordt duidelijk beschreven wat voor zoekspoelen er bestaan en wat de verschillende kenmerken zijn.
De keuze viel op de dubbel D spoel. Dit omdat deze het meest bij mijn wensen leek te passen. Eigenlijk meer gewoon gemak. Nog nooit had ik een zoekspoel gemaakt dus Google was mijn beste vriend. Op het internet staan instructies hoe je zo'n dubbel d moet maken. Een heel duidelijk instructie staat op Silverdog's website onder "TGSL Coil Building". Het is redelijk makkelijk en leuk om te doen. Mijn advies is om het zelf te doen. Het resultaat is om trots op te zijn en het kost maar een paar euro en een paar uur. Je kan zoekspoelen ook kant en klaar kopen in allerlei modellen en maten maar dat verlost je gelijk van ruim honderd euro. En dat is precies mijn budget dus geen optie.


Zoekspoel berekenen
Hoeveel wikkelingen moeten er op de spoel. Om dat te bepalen moeten we een paar dingen weten. Ten eerste de zoekfrequentie van de detector. De TGSL gebruikt 14,5 kHz of iets in de buurt. Nu we dat weten moeten we de inductie berekenen van de spoel. Dat kon op deephaven.co.uk/lc.html maar is nu een dead link. Omdat je de inductie ook weet kan je de aantal windingen berekenen. En hoe handig, dat kan hier. Neem 10 extra windingen. Gebruik vervolgens een inductiemeter. (op Ebay voor 10 euro) Meet vervolgens de inductie en verlaag het aantal windingen totdat je de juiste inductie hebt. Dat was de moeilijke manier. Zo deed ik het omdat ik echt alles zelf wil maken.

De makkelijke manier is volgens de instructie in het "TGSL Coil Building" document. Dit komt vrijwel overeen met wat ik zelf berekende. Het komt eigenlijk niet zo precies. Forum "experts" zeggen dat het heel precies moet. De ervaren bouwers merken op dat het niet zo heel veel verschil maakt. Je wint of verliest een paar centimeter diepte. Je kan het dus op de makkelijke manier doen of helemaal precies. Ik ben altijd geneigd naar de ervaringen te luisteren, dat is echt en het andere theorie. Neem je tijd om te bouwen, het is een belangrijk onderdeel van de detector. Hieronder mijn mal om te wikkelen. Kostte me 10 minuten om te maken maar o zo handig.

coil winding handy tool


Start de motoren!
Een paar uur later had ik mijn zoekspoel. Tijd om de boel aan te sluiten en kijken of het werkt. En wat denk je? Het werkte in 1 keer. Niet eens een foutje gemaakt met solderen. Meer geluk dan wijsheid moet ik toegeven. Een hoop gepiep en gekraak. Allemaal wat zenuwachtig gedrag uit de spoel. Komt wel goed. Hieronder de spoel vastgetaped om een curver bak. Mijn bureau is deels metaal dus even wat afstand nemen. Zoals je kan zien staat mijn computer en beeldscherm vlakbij en dat gaat voor storing zorgen. We zullen het zien.

TGSL Coil

Wat ik ook kocht op eBay waren de behuizingen voor de elektronica. Dit moet best stevig zijn voor buitengebruik. Bij de lokale elektro boer kosten behuizingen een klein vermogen, in het buitenland vrijwel niets. Hoe kan het toch dat de plaatselijke middenstand zo slecht gaat... Andere discussie is dat. Een stevige kast en ook een voor de VDI (hier niet op foto) kostte me maar liefst 10 euro. Inclusief thuisbezorgen. Lachen dus. De detector kreeg de naam Digicoil. Een naam met Digi erin klinkt altijd lekker en goed.

TGSL inside  TGSL housing


Nullen van de spoel
Heel belangrijk is het nullen van de spoel, ofwel het balanceren van de zend en ontvangst spoel. Het verzonden signaal wordt opgepakt door de ontvangst spoel. De truuk is de twee spoelen zo over elkaar te leggen dat de twee spoelen in tegenfase zijn. Dan heffen ze elkaar namelijk op. Het ontvangstsignaal is dan vrijwel niet aanwezig. Maar als een metaal een signaal reflecteert wordt deze wel opgemerkt, dit signaal is namelijk iets in fase verschoven en wordt dus ontvangen. Kijk, en dat is nu precies de werking van een metaaldetector. Om te nullen gebruik ik mijn oscilloscoop. Gewoon het ontvangstsignaal meten en als deze wegvalt is het nullen gereed.

TGSL oscilloscope

Aan de bovenkant het verzonden signaal, daaronder het ontvangen signaal. Zoals je ziet is de fase iets verschoven. En dan is het een kwestie van schuiven. Heel gevoelig en langdurig klusje. Iets verschoven en je kan weer overnieuw beginnen. Tijdens het testen even aanraken, of een tape laat los. Alles overnieuw. Vandaar al die tape op de bak over de spoelen heen. Als je de spoel ingegoten hebt dan is het stabiel. De spoelen kunnen dan niet ten opzichte van elkaar verschuiven en blijven dus genuld.


Eerste indruk is indrukwekkend
Proof of the pudding. Hoe gevoelig is deze detector? De spoel is genuld, alle knoppen staan minimaal, discriminator uit en daar gaan we. Bliep bliep als ik metaal over de spoel beweeg. Het werkt! Beetje veel bliep dus eerst goed afstellen.
Eerst de grondbalans. Ofwel de fase van het signaal zo verschuiven dat de reflectie van de grond niet wordt opgemerkt. Aarde refelecteert vandaar dat meer zendvermogen echt niet helpt, meer power geeft meer reflectie op de aarde. Grondbalans moet je regelmatig even doen omdat grond van samenstelling kan wisselen en dan krijg je of geen signaal of veel vals signaal. Aarde emuleer ik met een ferrietstaafje. Gevoeligheid op half en de GEB zo draaien dat de detector het ferriet vrijwel niet meer ziet.
Dit is de startpositie van de detector. Elke detector eigenlijk. In het veld doe je dit natuurlijk niet met ferriet maar door de spoel vlak boven de grond omhoog en omlaag te bewegen.
Als de grondbalans klaar is dan de gevoeligheid zo opvoeren dat het nog stil blijft met piepen.
Nu is de detector klaar voor gebruik.

Resultaten van de eerste test:
Euro munt

28 cm

Kleine gouden ring 20 cm
Grote zilveren ring 29 cm
Paperclip 14 cm
Lipje van blikje 26 cm
Flessendop 31 cm
10 cent dime 22 cm

Perfect! Niets aan gelogen, dit zijn de echte waarden. Niets meer aan veranderen. Moet ik wel zeggen dat dit een luchtmeting is. Als je op echte grond zoekt dan zal dit echt wel minder zijn. Ook is het me niet duidelijk of de computers, wifi of andere elektronica invloed heeft op het signaal. Maakt me niks uit want ik ben heel tevreden. Dit is een uitstekend resultaat en doet niets onder aan de grote merken. Nu nog een LCD scherm erop. De volgende stap.


Het maken van een VDO deel 1
Zoals ik al eerder zij is het principe van een metaaldetector gebaseerd op de faseverschuiving tussen een verzonden en ontvangen signaal. Dus wat ik moet hebben is een manier om een faseverschuiving te meten. En het moet portable worden. Het signaal is een sinusvormig, maar hier voor het gemak een puls. Door nu te meten wanneer de ene puls optreedt en wanneer de andere optreedt kan je aan de hand van het tijdverschil bepalen hoeveel ze uit de pas lopen. Dat heet faseverschil. De bedoeling is nu om een PIC processor het verschil in deze fase te laten meten en dat vertalen naar een VDI waarde.

Wat ik deed was met een audiogenerator twee signalen opwekken die iets in fase verschoven waren. Dit om het zenden en ontvangen te emuleren. De 18F4520 pic processor heeft twee analoge comparators die in staat zijn dit tijdverschil te meten. En dus heb ik de signalen op de comparators aangesloten en de software geschreven die de fase berekent. Klinkt ingewikkeld, viel allemaal mee.

Als we de fase weten kunnen we voorspellen wat voor soort metaal dit veroorzaakt. Elk metaal heeft zijn eigen faseverschil. Ferriet heeft een hele kleine fase, geeft dus heel snel antwoord. Daarintegen geeft puur zilver een grote faseverschil, is dus heel traag. En daartussen zitten allerlei anderen.. hieronder een schaalverdeling. Nikkel geeft dus 110 graden faseverschil.

VDI chart
Als je bedenkt dat er 14500 pulsen per seconde verstuurt worden en per puls de fase wordt berekend dan is duidelijk hoeveel rekenkracht er gevraagd wordt. Het lukte me om op de graad nauwkeurig de fase te bepalen. Maar dat waren signalen uit de PC en die zijn perfect. Nu vanaf de spoel. Nadat ik de detector had aangesloten lukt het me niet om de fase goed te berekenen. Wat ik ook deed, ik kreeg het niet goed. Op de oscilloscoop was het signaal mooi maar zodra ik de PIC aansloot werd het rommelig. Het signaal versterken hielp niet, Uiteindelijk ben ik met deze aanpak gestopt.
Ik ben ervan overtuigd dat dit de allerbeste aanpak is maar mis de kennis. Misschien later dat ik het weer oppak. Op zoek naar een andere aanpak.

Noot: Achteraf gezien had ik er alleen maar een hoogohmige buffer tussen moeten zetten. De PIC trok gewoon het signaal naar beneden...

Het maken van een VDO deel 2
Mijn eerste aanpak werkte niet zoals ik het bedacht had. Dus ga ik toch maar kijken hoe de anderen het doen. Het enige wat ik weet van het forum is dat er ook een PIC gebruikt wordt. Een veel lichtere dus ze hebben ee andere aanpak. Ook staat keurig op het forum waar vanaf de print de signalen naar de PIC worden gestuurd. Dat noemen ze de X en R punten. Zal wel de Xmit en Receive zijn. Dit was mijn startpunt en de oscilloscoop zal antwoord geven want meten is weten. De oscilloscoop werd aangesloten (USB oscilloscope 79 euro op Ebay) om te kijken wat er gebeurt.
Het signaal was duidelijk iets anders dan de sinusgolven van de zender en ontvanger. Wel waren deze signalen in fase verschoven en wat misvormd. Dit signaal moet wel wat versterkt worden en dat deel heb ik gewoon van het forum printplaatje gejat.

Hieronder de opamp op een testboard:
Test board

Het signaal werd er wel beter van maar het heeft me wel veel tijd gekost om te begrijpen wat het deed. Hieronder het signaal nadat ik wat metaal over de zoekspoel bewoog. Duidelijk een faseverschil maar wel wat misvormd.

oscilloscope

Dus zo doen de mannen dat. Het is een kennelijk een schakeling die de faseverschil meet. Nou, das dan makkelijk. Het verschil in graden meten met de software van mijn vorige poging en dan zijn we klaar. Maar op een of andere manier werkte het niet. De faseberekening werkte wel maar de relatie tussen metaal en de fase deugde niet. Of ik doe iets niet goed of de signalen zeggen wat anders en wat dat is dat moet ik gaan ontdekken. Na uren metaal over de spoel te zwiepen en te meten gaf ik het op. Mijn armen deden er pijn van en ik kwam niet verder. Weet je wat, vergeet alles en neem een andere insteek in dit soort gevallen. De fase is niet aan het materiaal gerelateerd dus is het iets anders.

De truuk moet in amplitudes liggen van het signaal omdat ze verschillend zijn per materiaal maar redelijk gelijk bij hetzelfde metaal. Ferriet en zilver maken de grootste faseverschillen. Goud maakt vrijwel geen faseverschil. Kijkend naar de VDI grafiek viel het kwartje. Zoals je op het VDI grafiek hierboven kan zien is dat zowel ferriet als zilver ieder aan het einde van de schaal bevinden. Goud in het midden. De faseverschil geeft dus wel aan waar we op de schaal zijn. Zijn ze gelijk dan kennelijk in het midden (goud). Zijn ze verschillend dan bepaalt de afstand tussen de X of de R hoever vanuit het midden. En afhankelijk welke van de Xof R eerder is links of rechts. Is de R het grootst dan op de linkerkant, is de X het grootst dan aan de rechterkant. (of andersom, ligt eraan hoe je de X of R aansluit op de PIC) De amplitude hoogte zegt iets over de signaalsterkte ofwel diepte om omvang van het voorwerp. Eindelijk de oplossing. Kostte me wel een intensieve week om te ontdekken.

Dat wetende was de laatste stap eigenlijk erg makkelijk. Links of rechts bepalen van het signaal en met hoeveel faseverschil. Dit vertalen naar een VDI schaal en op het scherm tonen. En daarnaast ook nog de signaalsterkte om de VU meter te laten bewegen. Dit was redelijk simple om te programmeren en na een paar dagen was het geregeld. Een deel van mijn eerste software kon ik hergebruiken. Geen metaal, geen signaal. Het signaal wordt continue gemeten op signaalsterkte en vervolgens dan een VDI waarde berekent ergens tussen -95 en +95.

En omdat we een 1000 euro machine aan het maken zijn is een LCD schermpje met bewegend beeld wel zo mooi. Net als veel geluid.
Ach en de PIC heeft nog vele poorten over. Misschien een temperatuur meter of bluetooth audio.

Een ding moet er zeker op en dat is RS232 serieele port. Daarvoor hoef ik alleen een MAX232 (2 euro) te installeren. Handig om nieuwe software in te laden en niet steeds de PIC te hoeven vervangen en daarvoor de kast open en dicht te schroeven. Heeft niets met metaaldetectie te maken maar is heel handig en maakt het een hele dure feature.

TGSL VDI


Fijn afstemmen van de VDI
Nu dat het signaal digitaal wordt verwerkt blijkt wel hoe precies je het signaal kan meten. En heel erg snel. Slechts 1 puls is genoeg. Een groot verschil was de alertheid, noem het gevoeligheid, van de VDI. En het was een behoorlijk verschil zelfs. De VDI had al een faseverschil berekend, een VDI waarde getoond en een alarm gegeven terwijl de analoge VDI detectie nog in diepe rust was. Omdat de VDI wat erg enthousiast en gevoelig was heb ik maar wat instellingen geprogrammeerd in de VDI. Deze instellingen kan je in het menu wijzigen. Van zeer gevoelig naar vrijwel doof.
Dit betreft dan uiteraard de gevoeligheid maar ook eenvoudige discriminatie. Dit laatste zou ik zo ingewikkeld maken als mogelijk is. Verschillende settigs voor verschillende grondsoorten alvast voorgeprogrammeerd of je zou kunnen maken dat je goud niet wilt zien etc etc. Met software kan je alles maken als je tijd en zin hebt. Dat laatste had ik eigenlijk even niet.

Wel heb ik veel geluidopties gemaakt. Een standaard piep natuurlijk maar ook multi toon. Dus per VDI een aparte toon. Hoe hoger de VDI hoe hoger de toonhoogte. Best mooi hoor. Je hoort meteen wat er ligt. Maar als de discriminator werkt dan hoor je niet altijd iets. Daarvoor heb ik een lage zoemtoon ingebouwd. Dat hij wel wat detecteert maar dat de VDI deze niet laat horen. Een soort hum om niet gek te woorden van de piepjes maar dat je toch op de achtergrond geattendeerd wordt op een detectie.

De andere TGSL opties zoals geluid en gevoeligheid heb ik op de print laten zitten en worden met de VDI modus uiteraard niet meer gebruikt. Maar stel dat je toch analoog wil of wilt vergelijken tussen analoog en digitaal dan kan dat eenvoudig met de VDI aan/uit schakelaar. Eigenlijk heb ik dus twee detectoren. Een analoge TGSL en een digitale Digicoil!

Grond balans wordt zowel bij analoog en bij digitaal gebruikt.nog steeds gebruikt. Kan ook nog digitaal maar ik vind het wel goed zo.


Schema en software
Nog steeds ben ik aan het experimenteren in de proefopstelling en ben nog niet met de detector naar buiten geweest. Uiteraard, en zoals beloofd, stel ik mijn software gratis beschikbaar inclusief de broncode. Doe ermee wat je wilt. De gecompileerde hex file voor de pic staat hier. De broncode staat hier. En het schema van de VDI unit staat hieronder. Klik op schema voor hires.

VDI schematic


VDI gebouwd en in de behuizing
Nadat de VDI goed werkte in de proefopstelling heb ik deze overgebouwd op een printje. Een gaatjesprint omdat ik voor enkel stuk geen print laat maken. Het resultaat van de print en de plaatsing van het LCD display en de drukknoppen print.

VDI print VDI build


Een houder voor de spoel
Het balanceren van de zoekspoel begint me behoorlijk te irriteren. Je hoeft maar tegen de tafel te stoten of de spoelen verschuiven al iets. Om dit te stoppen moet ik de spoelen in een behuizing plaatsen en in epoxy gieten. Dan kunnen de spoelen geen kant meer op en hoef ik nooit meer te balanceren. Hoe je een behuizing moet maken staat uitgebreid beschreven op Geotech. Je hebt wel een vacuum machine nodig die overigens ook in een uurtje gemaakt is. Nu nog wat polytheen folie bestellen en dan de vacuumtrekken. Het maken van de mal was wel het meeste werk. En hoe hoog en hoe dik die moest zijn wist ik niet. Beter iets te ruim dan te krap dan maar. Hieronder de vacuumtafel, de opstelling vlak voor de oven en het uiteindelijke resultaat.

TGSL Coil  TGSL Coil
TGSL Coil  TGSL Coil


Bijna klaar!
Alles is aan elkaar gekoppeld en netjes afgewerkt. De detector heet nu de Digicoil WS-1. Aan de linker kant de zoekspoel afgewerkt in epoxy, dan de VDI in behuizing en rechts de detectorunit. Onder op de VDI unit kan je links de serieele port zien. Met de bootloader kan daarmee de software worden ingeladen bij een update. De gele symbolen zijn de toetsen om de het menu te bedienen. Op de hoofdunit is naast de standaard knoppen en schakelaars van de TGSL ook een schakelaar om de VDI unit uit te schakelen. Of dat handig is weet ik nog niet. Maar op zeker is dat het de batterijen kan sparen. Met VDI trekt het geheel 75 milliampere en zonder VDI slechts 30 milliampere. Nu alleen nog een stok en armhouder en dan kan ik naar buiten.

TGSL done  TGSL done

Eindresultaat
Hieronder zoals de metaaldetector uiteindelijk is geworden. Alle onderdelen zijn gemonteerd en de detector werkt. Het totale gewicht van de detector is 2.2 kg. En ik denk dat de spoel een beetje te zwaar is geworden, deze weegt nu zo'n 600 gram. De stok is een deel van een oude zeevishengel. Misschien dat ik later een andere spoel maak maar voorlopig eerst deze maar proberen. De laatste stap is de test in de grote boze buitenwereld. Hopelijk vind ik potten met goud...

TGSL with vdi


Eerste vondsten
Ergens in juni 2013 ben ik naar een veld gegaan in de buurt om te gaan testen in het echt. Het veld was gedeeltelijk afgegraven vanwege de bouw van nieuwe woningen. De detector heb ik aangezet en gebalanceerd voor gebruik. Dat ging makkelijker dan in huis. Mogelijk door het staal in het beton. Vrijwel meteen vond ik zilverpapier. En wat denk je? Een scherpe toon en daar was mijn eerste NATO 7.62 kogel! Ongelooflijk. Was het pure toeval? Even verder zoeken. Kwartiertje zilverpapier en bliklipjes en daar was ie weer! Een prachtige beep en een stabiele VDI van 86. Nerveus begon ik te graven. Het zal toch niet... Nee het was helaas geen goud. Een soort driehoekje wat mogelijk een speldje was om te dragen. Geen idee. Na een half uur had ik wel gezien en was ik het zoeken zat. Het blijkt nog steeds mijn hobby niet te zijn. Het resultaat was overigens prima en trots ging ik naar huis met mijn kogel en dingetje. Na het schoonmaken wist ik nog niet wat het was. Hieronder de foto's en als je er op klikt krijg je hi-res foto.

found in ground  found in ground


Conclusie
Dit project is een klein beetje over budget gegaan maar sluit wel met een tevreden resultaat. Het lijkt dus mogelijk om een 1000 euro detector te maken voor ruim 100 euro. Voor 140 euro krijg je bijzonder veel detector! Echte veldtesten heb ik niet gedaan maar de in-huis testen waren veelbelovend. Ik bedoel daarmee de detectie van goud en zilver in de lucht. En laten we eerlijk zijn, waar vind je voor die prijs een detector met VDI, analoog en digitale modi, verschillende geluiden en een serieele port met software update! Wel moet ik toegeven dat de VDI die ik maakte een simpele fase berekening is met een vertaal tabelletje. De berekende waarden zullen niet zo precies zijn als de andere VDI's op het forum. De reden is eenvoudig. Om een echt goede faseberekening te maken moet je wiskundig ingewikkelde quadrature sampling berekeningen maken. Zeggen de experts. Wat het is weet ik niet eens. (Het is de vraag of de fabrikanten dit wel doen of stiekum ook mijn methode gebruiken..)

En omdat ik mijn oren meer gebruikte dan kijken op de VDI ben ik er maar niet aan begonnen. Trouwens, ik zou niet weten hoe het moet :) Quadrature sampling klinkt wel lekker maar ik heb geen wiskunde gestudeerd dus iemand zal me moeten helpen. Maar wat mij betreft is VDI meer een gimmick dan iets noodzakelijks. Goed geluid uit een goede koptelefoon helpt je veel meer.


Kosten
Helaas, het project is een beetje over budget. Hieronder de gemaakte kosten:
TGSL kit
30
Behuizing voor de print en voor de VDI
10
Koperdraad voor de spoel
7
Electronica printplaat VDI, opamp, weerstanden, condensatoren, voetjes, draad etc
15
PIC 18F4520
8
LCD 128x64 Ebay
6
Polytheen plaat voor spoel
15
Epoxy
18
Vishengel voor stok en wat PVCdelen
15
Stukjes hout en andere dingetjes
1
Bajonetstekkers waterdicht voor spoel en VDI
16
 
---
Totaal
141 euro


Afgesloten en verkocht
Het was een ontzettend leuk project om te doen. Er is veel tijd in gaan zitten en ik heb veel geleerd. Misschien inspireert het anderen om ook zoiets te gaan starten. Met alle bovenstaande moet het lukken. Dit project is afgesloten en er vinden geen ontwikkelingen meer op plaats. Geen updates, geen herkansing op de eerste detectiemethode. De detector heb ik verkocht en daarmee is het boek dicht.

Broncode hier gratis en voor niks. Beloofd is beloofd.

Last updated 9-oct-2013

Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".