logo wereldvanmachines          Start       Contact

Motor

Motorcontroller

As lager

Koppelstuk

Magneetswitch

LDR

Automatisch kippenluikje, schema en bouwbeschrijving

Zelf maken van een automatisch kippenluikje met een Arduino.
Op mijn vorige site techniekendier.nl was het automatische kippenluikje behoorlijk populair.
Nadat ik deze site had verwijderd kreeg ik nog met regelmaat mail waar de informatie en code van het kippenluikje te vinden is.
Om die reden zet ik de originele pagina weer online. Hieronder de tekst van mijn projectje:
-------------------------------

Hier op het platteland komen soms vossen voorbij die niet zullen twijfelen om onze dames te verschalken. En dat willen we niet. Het kippenhok wordt daarom, na het op stok gaan van de kippen, hermetisch afgesloten en 's ochtends trekken we het luikje weer open. Soms liggen we wat langer op bed en zitten de dames ongeduldig voor het luik te wachten om naar buiten te gaan. Beetje zielig. Een mooi projectje om te automatiseren en te zorgen dat ze bij dag en dauw de buitenren in kunnen.

Natuurlijk zijn er voor meer dan 130 euro automatische kippenluikjes te koop die je met een timer kan instellen. De dure modellen hebben een lichtsensor en veelal een combinatie van beiden. Op het internet kan je ze vinden onder Chicken Guard, Anti-vos kippenhokopener, VSBb - hokopener, automatische hokopener etc. etc.. Technisch gezien stelt het niets voor. Een motortje met vertraging, een lichtsensor en een Arduino Nano is genoeg. Zelf dacht ik dat een stappenmotortje wel geschikt zou zijn want die is lekker sterk en precies te positioneren. maar het nadeel van een stappenmotor is dat hij onder spanning moet blijven omdat de rem anders niet werkt. Dat zou betekenen dat het luikje weer net zo gemakkelijk dicht rolt onder zijn eigen gewicht. (trespa luikje) Of de stappenmotor onder spanning houden maar daar wordt de controller erg ongelukkig van. Of gewoon een DC motortje gebruiken. Gelijk maar bij onze Chinese vriendjes een motortje, een controller, lagers, as koppel en magneetswitchen besteld. Twee weken later was alles in huis en het knutselen kon beginnen.

Het motortje is een standaard 12 volt motor met vertraging. Die kan ook links en rechts om en is beresterk met genoeg rem. Ik kon er meer dan 10 kg aanhangen en nog gebeurde er niets. Meer dan genoeg voor het kippenluikje van 1 kg trespaplaat. Ook neemt dit motortje weinig stroom en is daarmee uit een netadapter te voeden. Alleen is de positionering niet erg precies. Maar dat is op te lossen door een sensor aan te brengen die signaleert of het luikje helemaal open staat. Ik koos voor een magneetschakelaar. Voor de lagers gebruikte ik "Pillow Bearing" van Aliexpress en als asje een stukje gordijnroede. Als laatste een lichtgevoelige weerstand uit de rommelbak om de hoeveelheid daglicht te meten wat alles compleet maakte. De motor op een plankje gemonteerd en via de coupler een asje eraan. Dit asje draait tussen twee lagertjes om de zijwaartse krachten op te vangen en de weerstand te verlagen. Naast de motor uiteraard de L298n controller en een Arduino Nano. Als laatste de magneetschakelaar en de lichtgevoelige weerstand.

Besturingsprintje

De werking van het luikje is als volgt:
Om de minuut wordt de lichtintensiteit gemeten en als deze 5 achtereenvolgende metingen onder een waarde blijft gaat het luikje dicht. Als vervolgens 5 metingen lang de intensiteit boven een waarde blijft gaat het luikje open. Daartussen gebeurt er niets. Voor de 5 metingen heb ik gekozen om te voorkomen dat het luikje open gaat bij bv bliksem of sluit bij donkere bewolking. Het motortje blijft het luikje omhoog draaien totdat de magneetschakelaar geactiveerd wordt. Naar beneden gaat op basis van tijd. Het luikje wordt omhoog of omlaag gelaten met 2,6 seconden per centimeter. Het luikje moet 36 cm overbruggen dus na 94 seconden is het luikje beneden. Lekker langzaam voorkomt dat een kip klem raakt. Om te zorgen dat het luikje op de grond rust en niet aan de kabel hangt heb ik de tijd op 100 seconden gezet voor wat extra speling.

Na enig proefdraaien heb ik het luikje in het nachthok gemonteerd en gaat het verder allemaal vanzelf. Omdat het lichtgestuurd is er geen gedonder met schakelklokken of andere periodieke aanpassingen. Hieronder zie je het oprolmechanisme en rechts de boel gemonteerd. Voor kabel gebruik ik een stuk waslijn in plaats van dun nylondraad wat de commerciële doen.
Takelaar  Besturingsprintje

Hieronder een foto van het geheel. De lichtsensor zit in een waterdicht transparant bakje en hangt onder het afdakje. Daarnaast de foto waarop duidelijk de magneetschakelaars te zien zijn en het luik in gesloten toestand. De magneetswitch zit vast op de wand, de magneet zelf zit op het luikje met wat kit en tie-rips. En rechts de motor met besturing afgewerkt in een behuizing. Wachten op het donker worden en de kip kijkt al toe..

LDR  Luikje  Kippenluikje

De kosten voor het luikje ligt rond de 15 euro aan nieuw materiaal, wat restantjes draad en hout en een paar uurtjes knutselen en programmeren. Voor weinig geld en veel plezier een prachtig digitaal gestuurde automatisch kippenluikje!

**update 2020** Later heb ik nog voor 8 euro een afstandsbediening aangesloten. Nu kunnen we vanuit huis het luik ook openen en sluiten. Superhandig in de winter als het schemerig blijft in de ochtend en de kippen er uit willen.

Aansluitschema: (zie broncode voor exacte arduino pinnen)De software voor de Arduino Nano hieronder.

Boodschappenlijstje:
---------------------------------
€ 8,08   DC motortje
€ 1,25   motor controller
€ 1,46   2x pillow lagers
€ 1,55   as koppel
€ 1,08   magneetswitch (NO)
€ 0,20   lichtgevoelige weerstand (LDR 5528)
€ 1,97   Arduino Nano
€ 0,00   stukje gordijnroede, stukjes hout, netadapter, wat draad, stukje waslijn.
€ 8,47   schakelaar met 2x afstandbediening. (2020)
=====
€ 24,06  

Tenslotte nog dit..
Via mail krijg ik soms van mensen de vraag of ik even de linkjes naar Ali wil opsturen, da's makkelijker anders moeten ze zelf zo zoeken. En of ik dan ook gelijk kom helpen met het maken want ze kunnen dat niet zelf want snappen niets met computers en stroom enzo je weet tog etc. Sommigen vroegen zelfs of ik voor hen de spullen wilde bestellen, ook even in elkaar wil knutselen, en daarna uiteraard zo snel mogelijk naar hen kon opsturen! Natuurlijk allemaal gratis want er is even geen geld, of er was een heel zielug verhaal met moeilijke tijd gehad en de kippen waren net opgegeten (waarom dan nog een luikje?) en nog veel meer van dat soort onzin. Je maakt wat mee...
Nou nee, niet de geringste kans dat ik dat ga doen. Zelf doen of lekker verder zoeken.

Alle anderen die vastlopen tijdens de bouw zijn uiteraard welkom om te reageren die help ik graag verder.


Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".