logo wereldvanmachines          Start       Contact

RFM95w

RFM95w broncode

RFM95w breakout

RFM95w testbord

GPS Tracker over The Things Network LoraWan

Mijn eerste serieuze IOT device die ik gefabriekt heb is een GPS Tracker.
Wat ik namelijk nog in mijn hoofd heb is een Internet Of Things GPS Tracker voor op mijn boot.
Want stel dat de boot gestolen wordt (alsof een 40 jaar oude polyesterbak wordt gestolen) en de AIS is dan uitgezet dan zou ik hem met dit IoT device wel eens kunnen opsporen.
Dat het zover komt hoop ik van niet maar het is wel leuk om met zo'n device te experimenteren.

Laat ik eerst maar ervaring opdoen of het gaat werken en of ik de wal wel kan bereiken met zo laag vermogen. Nou, ik kan alvast verklappen dat je net als ik verbaasd zal zijn over het bereik.

Via Ali heb ik eerst een stuk of wat RFM95W modules gekocht om mee te experimenteren.
Deze modules zijn LORA compatibel en op LoraWAN bruikbaar en kosten slechts een paar eurootjes
Helaas zit er een andere pinbreedte op dus heb ik er een op een Arduino UNO experimenteerbordje gesoldeerd die ik nog had liggen.

RFM95w  Arduino RFM95w

Er zijn genoeg voorbeelden op het internet aanwezig hoe je met een Arduino een node kan maken. Zoek maar op MCCI LoraWan LMIC library.
Toen ik de node aan de praat had en had geregistreerd bij The Things Network gebeurde er natuurlijk niks. Probleem waar ik mee zat hier in dit dorpje was dat er geen enkele gateway beschikbaar was. Ja, via KPN maar daarvoor moet stevig betaald worden. Nog even niet.
Op het net stond hoe je met een RPI ook een 1 kanaal gateway kon maken. Dat eerst maar geprobeerd. Software geladen en geconfigureerd en ook deze gateway geregistreerd bij TTN.
En verdikke zeg, het werkt allemaal ook nog.

Maar ja, 1 kanaal is niet veel voor een gateway want je mist dan 7 kanalen en draai je maar op zo'n 12% bereikbaarheid. Voor 8 tientjes een echte Dragino LPS 8 kanaals gateway laten verschepen en daarmee heb ik nu, en daarmee de omgeving, beschikking over een TTN gateway.

Dragino LPS8  Arduino RFM95w

Om echt gebruik te maken van de node moet het iets beter worden dan een schakeling op een experimenten bordje. Om te beginnen heb ik behoefte aan een knap breakout bordje voor de RFM95W om goed te kunnen gebruiken.
Daarnaast zou een printje waarop en de RFM en de Arduino Nano samenzitten ook handig zijn.
Op het internet kwam ik printdesigns tegen voor zoiets. Zowel breakout als complete boardjes en gratis.
Op basis van deze designs heb ik een reeks printjes laten maken in China die na twee weken al in huis waren. Het begint nu wel heel erg mooi te worden. De deur stond nu open voor toepassingen.
Eerst maar een GPS tracker maken om te onderzoeken wat het bereik is van zo'n module.
Ergens had ik nog een gps module liggen die daar prima voor in te zetten was.
Op de foto hieronder een print met de Nano mini en rechts de opbouw met een gewone Nano.

Dragino LPS8  Arduino RFM95w

Nu nemen die dingen toch wel wat stroom, 30ma ofzo, dus eerst maar USB voeden en gebruiken in de auto. En dat werd een succes. Soms moet ik in Friesland zijn en ik weet dat Rijkswaterstaat TTN gebruikt bij de sluizen. Als je wilt testen dan is de Afsluitdijk een mooi stukje om te doen.
Tot mijn grote vreugde was het bereik zo over de vlakte enorm. Op de dijk haalde ik afstanden van 9 kilometer(!) En dat met een kastje voor op het dashboard gezet en een standaard antenne.
Over de antenne, dat is eigenlijk voor een DVB-T bedoelt maar ik heb intern de spriet aangepast naar 8.4 cm. Lekker goedkoop, precies op lengte en zoals je ziet werkt het perfect.

Dragino LPS8  Arduino RFM95w


De Afsluitdijk werkte goed maar over land uit de auto is zeker zo indrukwekkend. Zelfs beter.
Op weg voor mijn werk, met waarschijnlijk goede weersomstandigheden, lukte het om afstanden tot 24 km (!) te behalen. Het apparaatje had ik in het midden op het dashboard gezet en de antenne rechtop tegen het voorruit. Tussen Hoorn en Purmerend werd mijn signaal in Alkmaar maar ook in Zaandam meerdere keren door verschillende stations opgepikt.
Met deze metingen kan ik stellen dat de techniek werkt, de software functioneert en mijn eigen antenne uitstekend is gedimensioneerd. Nu nog testen op het water.

TTNmapper ontvangst  Vanuit de auto


De breakoutboardjes heb ik over. Mocht je interesse hebben. Alle 5 voor een tientje.
Stuur een berichtje in het contact formulier en ik stuur ze naar je toe.Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".