logo wereldvanmachines          Start       Contact

Japonica garnaal

Japonica garnaal

Japonica garnaal

Japonica garnaal

Kweek Japonica Multidentata, Caridina Multidentata, Amano Shrimp, Japonica Garnaal

Toen ik mijn eerste Japonica garnalen in de winkel kocht was er een vrouwtje zwanger. Snel op internet opgezocht wat daar mee te doen. Al snel leerde ik dat het nogal wat voeten in aarde zou hebben om jongen te kweken en zou erg lastig zijn. De larven moeten afgevangen worden en opgroeien in zoutwater of anders als voer voor de vissen eindigen.
Hiervoor moet het zwangere vrouwtje apart gezet worden om de larven te kunnen afvangen. Klinkt ingewikkeld en dus extra leuk om het eens te proberen.
De eitjes werden al snel lichter dus ze zou binnen enkele dagen gaan bevallen. Natuurlijk had ik geen zeezout, bevalbakje en andere zaken in huis. Dus snel naar de winkel om deze spullen te halen. Maar helaas was ik te laat. Toen ik de dame uiteindelijk in de bevalbak plaatste liet ze meteen de nog niet volgroeide eieren vallen van de stress. Jammer.

Niets anders dan wachten op de volgende zwangerschap. Wel had ik nu alle tijd om voorbereidingen te treffen. Zeezout, ledlampje, verwarming, voeding, artemiazeefje, zoutmeter, temperatuurmeter, pH meter en luchtpompje in huis gehaald. Het nut van de digitale pH meter weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Iedereen heeft het heel wetenschappelijk over de pH waarden van het water dus op Aliexpress voor 6 euro zo'n ding gekocht. We zien wel en anders leuk voor de heb.

En dan maar wachten totdat een vrouwtje zwanger wordt. Eerst ontstaat er een eivlek achter de kop die steeds donkerder wordt. Als de eieren er klaar voor zijn zal het vrouwtje een stofje afgeven aan de mannen dat ze aan de gang kunnen. Na de bevruchting zal ze de eitjes tussen haar zwempootjes gaan dragen. Op de onderstaande foto's is dit goed te zien.
De eieren zijn eerst olijfgroen en zullen in de komende tijd donkerder worden om vlak voor het loslaten weer licht te worden. Als dat moment komt zal ze in het bevalbakje gaan wonen. Helemaal alleen op een half bloempotje. Totdat ze de larven laat gaan en dan mag ze terug. Als bevalbakje gebruik ik zo'n guppenbakje die in het aquarium drijft. Wel heb ik alle gaatjes even dichtgemaakt met een lijmpistool om te voorkomen dat de larven ontsnappen. Draagtijd ongeveer 4 weken.
Japonica garnaal  Japonica garnaal  Japonica garnaal
Een vrouwtje met eivlek. Daarnaast een vrouwtje met eitjes. Duidelijk de groene eieren onder haar buik tussen de zwempoten. En de laatste fase vlak voor loslaten.
En als de larven straks loskomen moeten ze worden gevangen en snel overgezet naar het brakwater.
De larven zijn heel klein en overleven maximaal enkele dagen in het zoetwater. Een artemia zeefje is heel geschikt om de larven uit het water te zeven.
De eerste dagen zullen ze ronddrijven en teren op eigen voorraad voordat ze gaan eten. Dus wordt ze dagelijks 2 druppeltjes Liquizzel toegediend. Kritiek zijn de eerste 8 dagen. Als ze die doorkomen is het een kwestie van groeien. Gedurende een paar weekjes zullen ze verschillende stadiums doorlopen en veranderen in kleine garnaaltjes.
Dan kunnen ze over naar het zoetwater. Komt niet op een paar dagen aan maar wel pas als ze een doorzichtige garnaal geworden zijn.

Voor het brakwater gebruik ik een grote bloemenvaas waar 7 liter water in past. Dit water vermeng ik met 25 gram zeezout per liter. De temperatuur gaat op 25 graden en de luchtpomp pruttelt lekker door. Geen bruissteentje maar de slang aan een steen. Dit omdat de larven aan de bruisbelletjes schijnen te plakken en dan sneuvelen. Het lampje erboven is om te voorkomen dat ze het opgeven. Zonder licht in de nacht gaan ze dood. Waarom geel licht? Omdat de verkoopchinees van Aliexpress mij een lamp met gele ledjes toestuurde in plaats van de gevraagde wit.. Het lijkt wel of ik er heel veel van weet. Dat is niet zo. Zo heb ik het allemaal gelezen op het internet.
Kweek tank  PH meter  Japonica garnaal
Brakwater vaas. Temperatuurmeter, Ph meter, zoutmeter. En pappa Japonica.

Kweekpoging 1 (mislukt)

En op 27 augustus 2013 was het zover. Het eerste vrouwtje draagt eieren op haar buik als teken dat het mannetje zijn werk heeft gedaan. Nu er een zwangere is kan ook het brakwater opgestart worden om alvast algen aan te maken. Dit is het hoofdvoedsel voor de jonkies. Verder is alles klaargezet. We gaan het allemaal meemaken en hopelijk gaat alles volgens plan. Uiteraard houd ik hier de voortgang bij. Het spel is begonnen.
7 september. Helaas laat het vrouwtje opeens al haar eieren vallen en eet ze lekker op. Schijnt meer te gebeuren bij jonge vrouwtjes die de eerste keer eieren hebben.
Wachten op de volgdende die zwanger wordt. Jammer.
Datum
Dag
pH
Liquizzel
Opmerking
27-aug
0
7,9
5 drup
Eerste garnaal met eieren. Water klaargemaakt. 7 liter met 175 gr zout (25gpl). Temp 25 graden. Bubbels 1 per seconde. Geel licht 24 uur
28-aug
1
7,8
-
1 vlok garnaalvoer voor opstart (niet meer doen!)
29-aug
2
7,8
5 drup
-
30-aug
3
7,8
-
Water ruikt muf en heeft vlokken door garnalenvoer. Door artemiazeef en paar uur hard doorgeblazen totdat weer fris. Bubbels op "ketting" gezet.
31-aug
4
7,9
-
Water is weer fris.
2-sep
6
-
-
Eerste zwangere garnaal in bevalbakje
7-sep
11
7,8
- Eieren worden wat lichter. Vrouwtje laat alle eieren vallen. Einde
Japonica zwanger
Mamma Japonica in de bevalbak

Kweekpoging 2 (mislukt)

Vandaag een zwanger vrouwtje gespot in de bak. We gaan het weer proberen.

Datum
Dag
pH
Liquizzel
Opmerking
11-sep
0
7,7
-
Eerste garnaal met eieren. Zout water staat nog klaar van vorige ronde. 
19-sep
8
-
-
Tweede garnaal zwanger
21-sep
10
-
-
Derde garnaal zwanger. Wie is nu wie? Eerste garnaal alvast in bevalbakje. Zoutwater ge-ent met 1 ltr Noordzee water.
27-sep
16
-
-
Tweede garnaal in bevalbakje.
28-sep
17
-
-
Tweede garnaal laat eieren vallen, derde garnaal in bevalbakje
7-okt
26
-
2 drup
Eerste larven gevangen en op brak
8-okt
27
-
2 drup
Nog meer larven
11-okt
30
-
-
6 larven overgezet. Na twee uur zie ik niets meer leven…
12-okt
31
-
-
Tientallen larven overgezet. Weer alles na twee uur weg.
13-okt
32
-
-
Veel larven overgezet. Na twee uur alles weg. Vrouwtje heeft nog de helft hangen.Vierde garnaal zwanger.

De larven zijn echt heel klein. Met het blote oog vrijwel niet te zien. Dus zit ik met een vergrootglas te zoeken. Eerst dacht ik met een artemiazeefje de larfjes te vangen. Dat werd niks. Nu gebruik ik een eenvoudig plastic pipet. Een klein stukje van de punt afgeknipt zodat het mondje ongeveer 3 mm wijd is. En dat werkt super. De larfjes worden heel gemakkelijk opgezogen en kan zo in de kweekbak gespoten worden. Ach, natuurlijk komt er wat zoet water mee maar in een pipetje gaat ongeveer 3 ml water dus al dat water verdampt binnen een halve dag.
Pipetjes kan je bij Inpakken en uitdelen bestellen. Volgende dag in huis :)

Zwanger bakje

Nu de dame de larven loslaat is het belangrijk dat de larven een lichtje hebben. Waarom? Geen idee. Schijnt te moeten dus doe ik dat ook maar. Mijn zelfgemaakte bedlampje. Twee ledjes, een 150 ohm weerstandje aan een Nokia adapter uit de rommelbak. Een paar minuutjes werk en dan de knutsel waterdicht maken met een lijmpistool. Kan het zo in het kweekbakje gehangen worden. Kost niks en werkt superdeluxe.

Zwanger bakje  Zwanger bakje

En nu maar hopen dat de larven blijven leven.

kweekbakje  kweekbakje

Op de rechterfoto hierboven heb ik op de de 650 larven geteld.
Wat opvalt is de plaats van de larven in het aquarium. Waar het niet stroomt zitten geen larven. Het grootste deel dwarrelt het liefst boven in de stroming in het volle licht. En ander aanzienlijk deel hangt vlak op de bodem in de stroming. Veel larven bewegen beneden naar de bellenstroom en laten zich meenemen in de stroming naar boven. Alsof ze graag in de stroom willen zijn. De stroom is niet zo sterk dat ze meegesleurd worden. Een ander deel hangt gewoon stil in het water. Bijzonder allemaal. Maar dat ze iets met stroming willen doen is duidelijk. Een verschijnsel waar mogelijk rekening mee gehouden moet worden.

Opvallend is steeds dat twee uur na het overzetten geen larve meer te zien is in het brakwater. Zal het water niet goed zijn? Het heeft in het begin wel wat gestonken. De tien dagen zijn niet overleefd en ik gooi het water weg en maak nieuw. Wel laat ik de alg aan het glas zitten omdat nieuwe alg zo lang duurt en ik wil gelijk verder. Wel een hoop geleerd zoals dat je beter een pipetje kan gebruiken en zorgen dat je water goed is. Poging 2 is daarom niet helemaal mislukt.
Volgende poging dan maar. Genoeg zwangere vrouwen beschikbaar.

Kweekpoging 3 (mislukt)

Datum
Dag
pH
Liquizzel
Opmerking
15-okt
0
-
2 drup
Nieuwe start met vers water. Vrouwtje heeft nog helft van larven bij xich. Er zijn nog twee vrouwtjes zwanger.
18-okt
3
-
2 drup
Vrouwtje heeft tweede helft in 1x losgelaten en mag nu weer terug in de bak. Tientallen larven overgezet en na 10 uur leven ze nog!
Nog 2 vrouwen zwanger en in aparte bevalbakjes. Een staat op springen en laat al larven gaan. Dat wordt morgen veel overzetten!

Nadat de larven waren overgezet was er na een paar uur niets meer te zien. Ik verdenk heel erg het zout wat ik gebruik. Ook de algengroei blijft wat achter waardoor ik vermoed dat het niet echt zeezout is wat ik bij de dierenwinkel heb meegekregen. Afijn, alles maar weer weggegooid en op naar de volgende ronde.

Kweekpoging 4

Half januari spotte ik een zwanger vrouwtje maar ik had er even geen zin meer in. Drie mislukte pogingen en in een onhandige kweekbak geeft geen vertrouwen. Misschien moet ik het later maar weer proberen en gaat het beter als er een paar settings veranderd wordt. Ander zout om te beginnen en een leuk kweekbakje. Bij Ranzijn in Alkmaar zag ik een leuke 15 liter aquarium voor 20 euro. Met verlichting en deksel. Dat is een mooi kweekbakje dacht ik en die maar snel gekocht.

Als je dan toch een leuk bakje hebt gekocht kan je ook wel weer een kweekpoging wagen. Snel bij een webshop een zakje Read Sea zeezout gekocht.
Opeens bedacht ik me dat de zee behoorlijk stroomt dus misschien houden de larven wel van veel stroming. Ook las ik dat met 24 uur per dag de lampen de opbrengst groter leek.
Nog meer veranderingen met hopelijk betere kansen op resultaat. En ik twijfel aan het brakwater en ga nu voor puur zeewater. Kweekpoging 4 wordt gestart.

De verschillen met voorgaande pogingen zijn:
        - een vierkante kweekbak met 15 liter water ipv 7 liter
        - temperatuur van het water is 24 graden
        - Red Sea zeezout ipv aquariumzout van de Discus dierenwinkel. Zoutgehalte is 1024.
        - 24 uur vol licht ipv eenvoudig maanlicht door een ledlampje
        - stevige stroom luchtbellen om het water lekker te laten stromen ipv 1 bel per seconde
        - elke dag 2 druppels Liquizzel.

Datum
Dag
Opmerking
1 mei -26 Nieuwe start met vers water. Zoutgehalte is vrij hoog 1024 wat vrijwel puur zeewater is.
15 mei
-16
Vrouwtje heeft al 3 weken larven bij zich en gaat in het opvangbakje.
30 jun
0
Vrouwtje laat nu al eitjes vallen en een toevallige larve gaat in het verse zoutwater. Als dat maar goed gaat.
1-jul 1 Vrouwtje heeft 's nachts de rest ook laten vallen. Veel eieren maar enkele tientallen larven. In de loop van de dag raakt het vrouwtje leeg. Net op tijd dus.
4-jul 4 Vanaf nu ga ik elke dag Liquizzel druppels geven. Er is nog geen alg dus het water moet voedingstoffen gaan bevatten
11-jul 11 Nog steeds elke dag 2 druppeltjes. Tientallen larven leven nog. Lijken er minder dan in het begin maar ze zijn wel gegroeid. Er komt groene alg.
18 jul 18 Larven zijn erg levendig, veel meer dan voorgaande pogingen. Tientallen leven nog steeds dat is een record. Het zeewater is behoorlijk groen geworden dus voedsel genoeg.

 

Op dag 22 blijft de verwarming hangen en is het water kokend heet geworden. Nu kap ik er mee.

Kweekpoging etcetera en nogmaals (allemaal mislukt)

Er volgen toch nog een hele reeks nieuwe pogingen maar ook die mislukken allemaal. Na een paar jaar ben ik echt gestopt.
Vanwege werk en verhuizing heb ik alle aquariums met inhoud weggegeven omdat ik er geen tijd meer voor had.

Kweekpoging 5
(4 jaar later en er wordt succes geboekt, wel mislukt)

Op mijn nieuwe werkkamer, op de plaats waar eigenlijk een derde monitor zou moeten komen, kwam na jaren weer een bakje van 20 liter.
Daarin kwamen 6 glasrasbora (Boraras Urophthalmoides) mini visjes gewoon als afleiding tijdens het werken. Er was nog ruimte dus wat Crystal Red garnalen erbij maar die diertjes waren voor mij te gevoelig. Nadat de redjes gehemeld waren kwamen er vijf maal, jawel, Japonica Multidentata!
Vier vrouwen en een man met gevolg buiken met eitjes. En dan gaat het jeuken, ik ga nogmaals proberen om zelf te kweken.
Er kwam een bak, lampen, luchtpomp, refractometer, verwarming maar vooral de hele dure topzout Columbo Pro Reef en de Columbo Phytoplankton!

        

Zwangere garnalen genoeg en oefening bekend en daar ging de dame apart in een bloemenvaas met luchtpompje en kon ik gelijk het zeewater aanmaken. Hier een verandering omdat het zeewater heel zuiver wordt aangemaakt. Kwaliteit zout, vaste temperatuur en zoutgehalte gemeten met de refractometer.
Het zout mix ik naar 1,022 ppm zout met de refractometer gemeten bij 24,5 graad en laat het 24 uur stevig doorborrelen met de luchtpomp.
De waarden gecontroleerd en toen een scheutje Phytoplankton erin gegoten voor de voedsel. Het water kleurt groen maar wordt na een paar dagen weer helderder. Of deze phytoplankton nog leeft weet ik niet, ik hoop het wel want ik heb er 6 euro voor betaald. Er vormt wel een wittige film op de bodem en het water wordt niet glashelder. De pomp borrelt goed door maar niet zo hard dat het erg spettert want anders plakken straks alle larven aan de deksel vast. De verlichting brandt 24 uur per dag want dat is goed voor de alg groei, het voedsel voor de larven.
Na een week gingen de eerste larven erin en zonder verder nog iets te doen blijven ze nu eindelijk wel leven. Hieronder een indruk van hoe de bak beweegt. De larven zijn zo'n 4 weken oud. Later heb ik er nog een broedje bijgegooid wat de stand op honderden zet. En zoals je ziet gaan ze goed tekeer. Ik verwacht nog een week of twee tot drie voordat de eerste larven garnaal zijn geworden.

 
Na een week of vijf valt het me op dat de larven niet meer groeien. Op week 7 begint het uit te dunnen en spoel ik het door de gootsteen.

Kweekpoging 6 (Gelukt!)

Door de lange levensduur van de vorige poging begin ik het gevoel te krijgen dat ik de omstandigheden steeds beter krijg en er bijna ben. De bak is geleegd en nieuw water weer aangemaakt. Een zwangere garnaal apart gezet en wachten op de lossing. Al na een paar dagen liet ze in een keer alle larven los waardoor het krioelde van de larven in de bak. Honderden larven! In de tussentijd had ik me nog wat verder verdiept in algengroei en mijn verlichting daarop aangepast. Meer lux en meer kleurvariatie. Op de foto hieronder is duidelijk te zien dat ik nu van 3 kanten af met verschillende lichtsoorten werk in verschillende sterktes. De bak gedraagt zich direct anders en produceert nu zelf alg en voorziet daarmee de larven van een enorme hoeveelheid voedsel.

Eigenlijk heb ik een omgeving gemaakt die de aquariumhouder niet wilt maar de natuur juist wel. En dat is te merken want de larven groeien als kool en na een week zijn ze al groter dan de vorige kweek na 6 weken. En dat zonder Phytoplankton te kopen. Er zwemmen honderden larven door het water en sommigen zoeken de lampen op. En ook hangen honderden larven tegen de bodem waarschijnlijk om zich vol te vreten. Zal het nu dan toch eindelijk gaan lukken? Fingers crossed zoals de duitsers dat zo mooi zeggen...
Wat ik nu aan het doen ben lijkt erg veel op de palingkweek wat in Volendam is opgezet. Ook daar is het zoeken naar de ideale omstandigheden om de kweek te laten lukken.

 

We zijn nu ongeveer 5 weken verder. Van de grote groep larven was na 4 weken bijna niets over. Uiteindelijk nog maar een volhouder die rustig doorgroeid. Deze laatste overlever begint langzamerhand op een garnaal te lijken. Nog een week en dan is het hopelijk mijn eerste garnaaltje uit eigen kweek. Omdat kweekgroep 5 begon af te sterven heb ik een nieuwe groep larven toegevoegd. De moeders zijn constant zwanger en daardoor heb ik genoeg larven beschikbaar. Kennelijk was er toch niet genoeg voedsel en voer ik nu wekelijks een scheutje Phytoplankton in het water. Ook het licht is sterker gemaakt om alggroei te bevorderen. Het water blijft nu troebel en ik vermoed dat er nu voedsel genoeg aanwezig is. Hopelijk blijven er nu meer leven.

   

We zijn nu 7 weken verder. De laatste larve groeit nog steeds stevig door en begint al echt op een garnaal te lijken. Met het blote oog zijn de ogen en pootjes zichtbaar. Ook begint ze weerstand te bieden aan de stroming en zwemt steeds meer vooruit. Ik schat nog een paar dagen en dan zal de transformatie compleet zijn en kan ze naar zoet water. De overige larven groeien stevig al worden het er steeds minder.

 

Het was vandaag een heerlijke dag. Na 7,5 week is de larve garnaal geworden en is na jaren mijn eerste kweek een feit. Tis maar een enkel garnaaltje maar toch zie ik dit als een groot succes. Uiteindelijk een eigen gekweekt garnaaltje. Ergens las ik dat kleine roodneus garnaaltjes niet te lang in het zout mogen blijven. Dan zal het met deze garnalen ook wel zo zijn. En dat ze doorzichtig moeten zijn. Maar omdat het beestje zo aan het zwemmen was besloot ik daar niet op te wachten. Ietsje groenachtig heb ik het beestje alvast op half zout en half zoet water gezet. Wat opviel was dat ze vrij snel opkleurde naar grijs doorzichtig. Er kwam behoorlijk leven in en in de film hieronder kan je zien dat ze echt up-stream wil vanuit het zout naar zoet. Na een dag in half-om-half is het garnaaltje overgezet naar haar definitieve woonplaats in een zoetwater aquarium. Direct verdween het in de beplanting om waarschijnlijk pas over een paar weken voorzichtig tevoorschijn te komen.
Misschien tot over een paar weken! Einde van dit avontuur.


We zijn 3 weken verder en zowaar heeft het jonge garnaaltje zichzelf getoond. Het is een echte garnaal alleen wat klein, zo'n 1 cm. Op de foto's hieronder is het beestje goed te zien en in vergelijk met een volwassen vrouwtje. En het eet ook prima.

 


Kweekpoging 6 (optimaliseren)

Nu de eerste garnaal het tot zoet gehaald heeft is het tijd om een nieuwe opzet te gaan maken. Ik ben altijd van mening dat als iets niet lukt of niet goed gaat dat de aanpak niet goed is en dat je deze zoveel mogelijk moet veranderen. Bij de verlichting heb ik nog geen goed gevoel. Het is een hoop licht en ook nog eens 24 uur per dag dat kan niet goed zijn en moet anders. Overdag wel volop licht maar niet meer zo massaal. De lampen zullen nu ook meer van boven gaan schijnen wat natuurlijker overkomt. Tenslotte ga ik de nacht simuleren door 's nachts de lampen te vervangen door een zwak maanlichtje boven de bak volgens een vast tijdschema.

De luchtpomp blijft nu 24 uur per dag aan ipv alleen overdag. De pomp schakelde is 's nachts uit omdat het zo bromde naar de slaapkamers. Voor dat brommen heb ik een goed werkende dempende oplossing bedacht dus dat probleem speelt niet meer. En als laatste is het voedsel volledig veranderd. Na heel veel onderzoek op het internet bij de profs kies ik voor een volledig andere aanpak. Wat dit precies is houd ik nog even onder de pet want voor hetzelfde geld wordt het niets en is er weer een kweekfabeltje ontstaan.

Nadat ik de bak helemaal schoon gemaakt is deze voorzien van vers water wat ge-ent werd met wat oud water voor de bacteriegroei. De laatste zwangere meid in de bak heeft nog ruim 50 larven afgegeven wat op zich genoeg is om een leuke kweek van te maken. Vanaf dag 1 ben ik begonnen met het geven van twee verschillende voertjes. Elke dag geef ik een exacte hoeveelheid op verschillende momenten.

De eerste indruk is heel belovend met deze wijzigingen. De larven groeien als kool en na 10 dagen al groter dan de vorige kweek na 4 weken. Opvallend is ook dat ze weinig tot niet voor de lamp zwemmen maar juist in het midden van de bak. Ook zijn het erg levendig en jagen steeds achter het voer aan.
Wat helemaal bijzonder is het grazen over de bodem. Je ziet ze echt eten en aan de alg trekken. Ook het uiterlijk is anders waar de vorige keren de lijfjes deels doorzichtig zijn ze nu volledig wit. Volgens mij eten ze nu veel en veel beter en doen dat ook de hele dag door. Grazen, beetje zwemmen en weer grazen.

De voedselmethode heeft uitstekend gewerkt en mogelijk was dit wel de sleutel.
Of alles bij elkaar natuurlijk, water, warmte, licht, voer.
Uiteindelijk heb ik 60 jonge garnaaltjes uit het water gehaald.
Deze zijn overgezet naar zoet en groeien nu uit naar volwassen.
Wat mij betreft is de kweek gelukt en kan ik me gaan richten op wat anders.

Uiteindelijk heb ik het grootste deel van de garnaaltjes voor 1 euro per stuk verkocht.
Alles wat over was, een stuk of 10-20 garnalen, is met alle bakken etc naar mijn kleinzoon gegaan. Niets bleef achter.
Na jaren leefden nog erg veel garnalen volop tussen guppies, slakken en andere diertjes wat een klein kind in zijn aquarium gooit wat hij in de sloot heeft gevangen :)

Video 1 Eerste garnaal in overzetbakje
Video 2 Garnaaltje laat zich zien
Video 3 Jonge garnalen grazen over de bodem
Video 4 Jonge garnalen in overzetbakje


Einde.



Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".