logo wereldvanmachines          Start       Contact

slechte AIS transponder

Route op AIS

De miskoop AIS Chinees

AIS is een mooie uitvinding want daarmee kan iedereen precies zien wat er in de omgeving bevindt.
Tenminste als er gebruik gemaakt wordt van een transponder en niet alleen van een ontvanger. Een ontvanger is wel goedkoper maar niemand die je ziet en geen redder kan je vinden dus dat verhoogt de veiligheid niet. Voor mij een AIS transponder maar die dingen geven ze nou niet bepaald weg.

Onze Chinese vrienden hebben overal een oplossing voor dus ze hebben ook goedkope AIS transponders. En voor slechts een derde van de prijs wat ze in Nederland vragen.
Natuurlijk snap ik dat de kwaliteit niet hetzelfde is en dat er geen keuring heeft plaatsgevonden. Kan mij het schelen, controle vind er toch niet plaats en ik ben mooi gered. Dus zo'n transponder besteld voor 200 euro inclusief verzendkosten. Met als mooie feature dat je MMSI gewoon gewijzigd kan worden wat bij officiële transponders niet kan om onbegrijpelijke redenen.

Het apparaat was met een week of twee vanuit Polen aan de deur afgeleverd. Programmeren stelde niks voor en op mijn buitenantenne thuis was er hele goede ontvangst en werd ik ook volop gezien. Dus inbouwen in de boot en tuffen maar. Het inbouwen was geen enkel probleem. Antenne achter op het hekwerk en een 12 volt aansluiting was zo gemaakt. Middels een seriële naar USB kabel aan de Raspberry en OpenCPN gestart. Op het scherm zag ik de bootjes in de omgeving zichtbaar worden en de boot werd bij Marinetraffic zichtbaar. Het apparaat werkte.

Helaas bleek de betrouwbaarheid een stuk minder. Op een of andere manier kreeg ik na verloop van tijd geen positie meer door en moest ik de AIS opnieuw starten. Dat ging een paar keer zo door waarbij ik eerst dacht aan de boordspanning of aardlussen enzo. Maar wat ik ook deed met ontkoppelingen, dat ding bleef vastlopen.
Op een AIS trace zie je ook een schokkerige route waarbij duidelijk of verkeerde posities of geen posities doorkomt. Uiteindelijk maar weer uit de boot gehaald thuis een duurtest gedaan. Daar hield de transponder het wel langer vol maar na en paar uur ging ie toch plat. Dat was ik snel zat want dit soort onbetrouwbare Chinese producten helpt niet mee aan onze veiligheid.
Ik ga een echte AIS kopen.

De AIS ontvanger die er in zit doet het overigens uitstekend daarom heb ik het apparaat nu ingezet als hubje voor AIShub en Vesselfinder. Helaas met een tijdschakelaar die om de twee uur even de spanning eraf haalt. Want vastlopen blijft ie doen.

AIS hub

Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".