logo wereldvanmachines          Start       Contact

Bijenkast versterker

Bijenkast microfoon1

Bijenkast kastje

Bijenkast batterij

Bijenkast microfoon

Voor de imkers onder ons is het een jaarlijks gebeuren dat de jonge koninginnen zich aandienen in de bijenvolken. Veelal gebeurt dit als de huidige dame te oud wordt of niet meer voldoet aan de wensen van het volk. Een nieuwe koningin wordt gemaakt en de oude ruimt het veld. Niks met pensioen of dankbaar afscheid, ze wordt eenvoudig doodgestoken en uit de kast gegooid.

Een nieuwe koningin wordt ook gemaakt als het volk te groot wordt en zich wil gaan splitsen. Een deel van het volk vertrekt dan in een bijenzwerm met een koningin naar elders om daar een nieuw volk te bouwen. Het probleem van zwermen is dat een deel van volk vertrekt, waardoor minder honing opbrengst, maar vooral dat het tot overlast kan zorgen in de buurt. De imker wil graag weten of het volk wil gaan zwermen want dan kan hij proberen dat te voorkomen of er rekening mee houden.

Jonge bijen  Bijenzwerm vangen

Een zwerm heeft een koningin nodig om zich voort te zetten. Er moet dus een extra koningin gemaakt worden. Probleem is alleen dat twee koninginnen in een volk niet gaat en het wordt letterlijk moord en doodslag als ze elkaar tegenkomen. De vechterbazinnen moeten uit elkaar gehouden worden zolang er nog niet gezwermd is. Gelukkig hebben de bijen hier wat op gevonden.

Als de nieuwe koningin volgroeid is en uit de broeddop wil laat ze met een kwaak geluid horen dat ze er klaar voor is. De huidige koningin antwoord dan met een tuut geluid dat ze nog niet op zwerm is en waarschuwt de jonge dame om vooral nog niet uit de dop te komen. Dit gebeuren noemen we tuten en kwaken en is het signaal voor het volk, en de imker, dat de huidige koningin met een deel van het volk gaat vertrekken. Als de zwerm weg is, en er geen tuut op de kwaak wordt geantwoord, kan de jonge koningin uitlopen en gaat het leven weer verder.

Dat tuten en kwaken is soms buiten de kast te horen maar meestal moet je met je oor tegen een kast aan om het te horen. Best lastig met een bijenpak aan dus liep ik wat te rommelen met een stethoscoop. Dat werkte ook niet want die dingen in je oor niet fijn en ik hoorde geen bijen.
Het leek me slim om een microfoon tegen de kast aan te houden, het signaal goed te versterken en met een koptelefoon te luisteren. Dan hoef ik geen moeilijke houdingen aan te nemen en alleen maar even de kasten langs te lopen voor tuters.

Op Aliexpress heb ik een microfoon met voorversterker, een 2 watt audioversterker en batterijhouder gekocht om daarmee een supergevoelige luisterapparaatje te maken.
Ongeveer 8 euro aan waarde, de rest van de spullen had ik nog ergens liggen in een bakkie.
Wat je hieronder op de foto ziet is de batterijhouder en de audioversterker in het kastje. Aan de buitenkant de volumeknop om te dimmen (echt nodig), de aan-uit schakelaar, ledje en hoofdtelefoonaansluiting.

Bijenkast kastje  Bijenkast kastje

De microfoon zit in een stukje PVC pijp gevuld met lijmpistoolkit. Aan de buitenzijde wat rubberringetjes om goed contact te maken met de kast. Het microfoontje is dat zwarte stipje in het midden. Het geheel wordt gevoed met 2 AA batterijtjes wat overigens meer dan genoeg is.
Deze voorversterkte microfoon met eindversterker is supergevoelig. Zelfs je eigen hartslag is hoorbaar als je de microfoon op je thorax zet. Net als de vogels in de buurt, auto's, mensen en andere geluid.

De bijen zijn goed hoorbaar in de kast. Ze knagen en zoemen wat af en zijn met recht bezige bijtjes. Het is nu winter en de volken zijn in rust. In het voorjaar ga ik ontdekken of dit werkt.

Wordt vervolgd


Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".