logo wereldvanmachines          Start       Contact

chinese AIS transponder

AIS transponder

multiplexer

Een echte AIS transponder

Na het debacle met de Chinese AIS werd het tijd voor een echte AIS transponder.
Goedkoop bleek uiteindelijk duurkoop te zijn maar vooral de onbetrouwbaarheid maakte het tot een misser. Nog steeds denk ik dat het goed is als elk schip een AIS transponder aan boord heeft om de veiligheid op het water te verhogen. Liefst ook gelijk een marifoon want dan is iedereen zichtbaar en ook oproepbaar. Ik ben voor.
Dus voor mij nog steeds een AIS transponder en nu ga ik voor kwaliteit en niet voor de prijs.

Nadat ik een soort van vergelijkend warenonderzoek had gedaan kwam ik bij een van mijn favoriete leveranciers uit. George Kniest had een em-trek B100 met een S100 in de aanbieding. Dit is een klasse B AIS transponder met een antenne splitter om de marifoon en de ais op een antenne aan te sluiten. Dat is wel handig want dan hoef ik geen extra antenne te plaatsen en kan de AIS samen met de scanner luisteren. Omdat dit een aanbieding was,ik geloof 449 euro, was de antennesplitter interessant. Anders zou ik gewoon een extra antenne adviseren. Een extra antenne kost maar 50 euro en een splitter meer dan 200.

Programmeren van de AIS ging heel makkelijk. Wel uitkijken dat het juiste MMSI nummer wordt ingevoerd want je krijgt maar 1x de kans. Vastschroeven aan de wand was lastiger en ik besloot een grondplaat te monteren en daarop de AIS. Aansluiten was verder een fluitje van een cent. De antenne en de GPS antenne paste van de chinees.


Het enige wat ontbrak was de seriele port of USB port om de aansluiting met de Raspberry te maken. De USB poort op de transponder is bedoeld voor maintenance en niet voor koppeling aan navigatiesystemen. Het kan wel, maar wordt afgeraden.
Hiervoor wordt de NMEA-0183 interface gebruikt. Moet je dat wel hebben en anders mag je een dure converter van minimaal 139 euro aanschaffen. En de Raspberry die ik gebruik heeft dat natuurlijk niet en de euroos heb ik er niet voor over.

De NMEA0183 koppeling had ik al anders opgelost. Goed en goedkoop.

Solozeiler deed het Webdesign en alle content is © auteursrechtelijk beschermd door "solozeiler.nl".